U narednom broju magazina "Newsweek", koji će se pojaviti na kioscima u ponedjeljak 26. septembra, objavljen je članak u kome se navodi da je prije dvije godine Barack Obama tajno odobrio premještanje u Izrael 55 super-bombi, takozvanih "razarača bunkera".

Izrael je, prenose američki mediji, tražio da kupi ove bombe još u vrijeme administracije predsjednika George W. Busha.

Prema istom izvještaju, američki i izraelski predstavnici potvrdili su istinitost navoda koje će objaviti "Newsweek", da se navedene "super-bombe" potencijalno mogu koristiti u napadu na iranska nuklearna postrojenja.

Bombe su prebačene u Izrael tokom 2009. godine, i to samo nekoliko mjeseci nakon što je Obama preuzeo fudnkciju predsjednika SAD-a.

Izrael je poslao zahtjev u SAD za kupovinom "razarača bunkera" još 2005. godine, ali je Bushova administracija odbila taj zahtjev. Razlog takvoj odlucio bio je strah da će Izrael "prodati" ovu naprednu tehnologiju Kini.

Međutim, najveći strah u svemu i dalje predstavlja, prema navodima američkih vojnih stručnjaka, činjenica "kako će Iranci prihvatiti ovu vijest", te "kako zbog toga mogu reagovati Izraelci".

"Postoji strah da će ovaj potez biti tretiran na taj način kao da je SAD dao Izraelu "zeleno svjetlo" za napad na Iran", prenose američki mediji.

Prema pisanju "Newsweeka", koji se poziva na svoje obavještajne izvore, Izrael je razvio vlastitu tehnologiju za uništavanje bunkera duboko pod zemljom u periodu između 2005. do 2009. godine, ali se odlučio za kupovinu bombi iz SAD-a jer su bile jeftinije.

24sata.info