Barikade na putevima su onemogućili misiji EU za vladavinu prava, EULEX, izvođenje iznenadnih akcija na različitim lokacijama na sjeveru kako bi uhvatili osumnjičene osobe za ubistvo kosovskog policajca i paljenje graničnog prelaza Jarinje.

EULEX je "zaboravio" na akciju hapšenja osumnjičenika od kada su postavljene barikade. Nemogućnost kretanja je onemogućila hvatanje osumnjičenih, od kojih većina, prema izvorima unutar misije, se ne nalazi na Kosovu.

EULEX ima dvije grupe osumnjičenih za kriminal na sjeveru Kosova: ubistvo policajca Envera Zymberija 26. jula u selu Vrage u opštini Zubin Potok i paljenje graničnog prelaza Jarinje  27. jula.

Obje skupine sastoje se od lokalnih Srba koji su povezani sa organiziranim kriminalom i krijumčarenjem. Prva skupina, osumnjičenih za ubistvo Envera Zymerija su: Duran Jovanović, Milovan Vlarković, Radovan Radić i Slobodan Vučinić i dvije druge osobe.

Druga skupina za koju još nema poternica i koji se sumnjiče za paljenje graničnog prelaza Jarinje su: Milojko Radisavljević poznat kao "Babudovac", Mirko Velimirović poznat kao "Pajo", Srđan Vučinić poznat kao "Labud", a Stefan Vučinić.