Vlada Kosova izjavljuje da neće biti upotrijebljena sila za implementaciju strategije koja je izrađena radi integrisanja i funkcionisanja državnosti i na sjeveru Kosova, nastanjenom većinskim srpskim stanovništvom.

Potpredsjednik kosovske Vlade Hajredin Kuqi je izjavio za radio "Deutsche Welle" da sve tačke pomenute Strategije, kao što su jačanja vladavine prava, reforma lokalne vlasti, uspostava lokalne vlasti i u tri ostale opštine na sjeveru Kosova, kao i poboljšanje socijalno-ekonomskog stanja sa posebnim investicijama, biće realizovane paralelno.

Posebno mjesto u toj Strategiji koju su izradili Vlada Kosova i Međunarodna civilna kancelarija, prema riječima Kuqija, pripada osnivanjunove opštine Sjeverna Mitrovica.

Koordinaciona grupa za sjevernu opštinu je osnovana i u njoj su uključeni i lokalni Srbi.

"Čini mi se da se percepcija mijenja. U okviru toga radićemo sa lokalnim stanovništvom, sa domaćim i međunarodnim mehanizmima, ali zahtjevamo od međunarodne zajednice da izvrši pozitivan pritisak na Beograd da se ne miješa kosovskim Srbima, posebno na sjeveru kod kojih stvara iluziju da se ne integrišu u kosovske institucije", kazao je Kuqi.

Beograd nakon rata finasira preostale srpske paralelne strukture na sjeveru. Samo za ovu godinu dodjeljen je poseban budžet u te svrhe u vrijednosti od 42 miliona eura.

Cilj Strategije o kojoj se u poslednjem periodu mnogo govori je uklanjanje tih institucija.

Zvaničnici mirovnih snaga za sada nisu uključeni kao strana u Strategiji na sjeveru. Oni izjavljuju da nisu dobili nikakav zvanični dokument od Vlade i Međunarodne civilne kancelarije koji govore o sjeveru Kosova.

Šef civilne misije međunarodnih snaga na Kosovu Pieter Feith, nije htio govorit puno o strategiji za sjever Kosova, jer prema njemu, dokumenat još nije finalni, ali na jednoj od konferencija za medije je naglasio da Međunarodna Civilna Misija ne priznaje srpske paralelne strukture na sjeveru, već samo legitimne strukture Republike Kosova.