EULEX razmatra odluku Ustavnog Suda od utorka u vezi imuniteta poslanika u Skupštini Kosova, na osnovu koje “poslanici Skupštine nisu imuni od krivičnog gonjenja za postupke i odluke donete izvan opsega obavljanja njihove funkcije.

Ovo se odnosi na krivično gonjenje za krivična dela koja su navodno izvršena pre početka njihovog mandata poslanika, kao i tokom mandata.

"EULEX razmatra odluku Suda i primetio je da odluka nije efektivna dok se ne objavi u službenom listu", kazao je za RSE portparol EULEX-a Hans Kristian Klasing.

Vlada je prethodno podnela zahtev Ustavnom Sudu da se odredi u odnosu na imunitet različitih državnih organa, odnosno poslanika Skupštine, predsednika Republike i članova Vlade, a nakon što je EULEX izdao nalog za hapšenje poslanika Fatmira Limaja.

Na osnovu sada već potvrđene optužnice, Limaj se sa još ostalih devet soba tereti za rate zločine nad srpskim i albanskim civilnim stanovništvom počinjene 1999. godine u selu Klečka.

Upitan da li će EULEX sprovesti nalog za hapšenje u slučaju Limaja, portparol Klasing je kazao da misija EU o tome za sad neće komentrisati.

Advokat poslanika Limaja, Tom Gashi kaže da pred EULEX-om sada ostaju dve opcije:

"Da odustane od naloga za hapšenje koji je izdat u martu ove godine za gospodinom Fatmirom Limajem; a druga je da sprovede taj nalog, odnosno da pokuša da ga uhapsi. Ostaje tužiocima, sudijama EULEX-a da ocene odluku Ustavnog suda", kazao je Gashi za RSE.

On je naveo da odluka Ustavnog suda faktički oslobađa poslanike od imuniteta kojeg uživaju na osnovu važećih zakona.

"Nakon ove odluke niko nema ni moralno ni zakonsko pravo da komentariše mogućnosti, zato što, želeli to ili ne, moramo da poštujemo objašnjenja Ustavnog Suda", kazao je Gashi.

Rizičan presedan

Odluka Ustavnog Suda o imunitetu poslanika, koja omogućuje hapšenje poslanika koji se sumnjiče za krivična dela, izazvala je reakcije i među zakonodavcima u svim partijama.

Iako ocenjuju da odluka nije sporna i da se treba sprovesti, nekoliko poslanika je izrazilo zabrinutost zbog moguće zloupotrebe odluke i narušavanja parlamentarne demokratije.

Predsednik Skupštine Kosova Jakup Krasniqi izjavio je za RSE da je nakon odluke Suda zabrinut što se nezavisnosti institucija tiče.

"Ne bi trebalo da ja komentarišem ovu odluku ali postoji briga kada je u pitanju nezavisno funkcioniranje nezavisnih institucija Republike Kosovo“, kazao je on.

Poslanik Demokratskog saveza Kosova Arben Gashi kaže da se odluka treba poštovati, ali, sa druge strane, naglasio je važnost imuniteta.

"Ideja imuniteta je stvaranje pogodnosti za dela poslanika, kako ne bi pali pod ucenom vlasti“, kazao je Gashi.

U odluci Ustavnog suda se navodi da poslanik, tokom obavljanja njegove poslaničke funkcije, odnosno tokom plenarnih sastanaka Skupštine i/ili sastanaka skupštinskih odbora, može biti uhapšen ili pritvoren.

Na ovu tačku odluke reagovao je pokret Samoopredeljenje, navodeći da ukoliko se dalje ne pojasne, odluke suda otvaraju put jedne policijske države, što predstavlja pretnju demokratiji i građanskim i civilnim pravima izabranih ljudi.

Potpredsednik Skupštine iz redova ovog pokreta Glauk Konjufca kaže da se ovom odlukom ograničava uloga poslanika.

"Sud je ovom odlukom stvorio vrlo rizičan presedan i otvorio put Vladi da utiče na demokratski balans između ovlašćenja Skupštine Kosova i Vlade, ili između međunarodnih misija koje imaju izvršnu moć i izabranog naroda. Ovo može otvoriti put Vladi da se pretvori u policijsku vlast koja hapsi poslanika na osnovu te tačke“, kazao je za RSE Konjufca.

Radio Slobodna Evropa