Aktivisti pokreta “Vetëvendosje“ su danas oko 16 časova u selu Lupç kod Podujeva zaustavila šleper koji je prevozio grašak iz Srbije na Kosovo, prevrnuli ga i uništili robu.

Grupa od nekoliko aktivista je zaustavilo je šleper, izbacili vozača i iz prikolice izbacivali pakete graška i razbacivali ga pored puta, tvrde očevidci.

Jedan od aktivista je onda ušao u šleper i dovezao ga do same ivice puta, a zatim su ga prevrnuli. 

"Danas, i kad god možemo, činićemo sve kako bi spriječili ‘slobodnu trgovinu’ sa Srbijom, ili bolje rečeno, trgovinsku invaziju koja nam se nameće bez naše političke volje. Naša akcija danas je u potvrda kontinuiranog insistiranja na suverenost i dostojanstvo, potvrda našeg poziva građanima za pomoć u zaštiti domaće proizvodnje. Pošto zaštitu nemože da pruži Vlada zato što je nesposobna, nezainteresovana i kompromitovana, onda neka pusti, našu zemlju ćemo braniti sami, njeni građani, i ekonomski i teritorijalno", navodi se u saopštenju pokreta Vetëvendosje.
 
Na prelazu Merdare je od sinoć stvorena kolona šlepera i kamiona u dužini od oko tri kilometra sa robom iz Srbije.

“Ne propušta se nijedno vozilo sa robom iz Srbije, sa fakturom na kojoj piše ’Kosovo i Metohija’. Puštaju se samo ona vozila, koja posjeduju fakture na kojima piše Republika Kosovo“, preneo je danas portal Lajmeshqip.