“Policija na Kosovu za proteklih sedam godina nije zabilježila nijedan etnički motivisan zločin”, izjavila je u Njujorku predsjednica Kosova Atifete Jahjaga, navodeći da Ustav Kosova isključuje favorizovanje neke etničke grupe na račun druge i garantuje zaštitu manjina.

Od 120 članova Skupštine Kosova, prema njenim riječima, 20 mjesta je rezervisano za manjine, mada njihovi pripadnici čine manje od 10 odsto stanovništva Kosova.

“Jedan potpredsednik Vlade Kosova i troje ministara su pripadnici manjina”, rekla je Jahjaga pred oko 200 studenata, na forumu "Svjetski lideri" poznatog njujorškog Univerziteta Kolumbija.

Jahjaga je ocjenila da organizovani kriminal i korupcija nisu specifičan problem Kosova, već karakteristika svih zemalja u tranziciji i napomenula da je za borbu protiv kriminala suštinski važna saradnja.

“Zato Kosovo mora biti uključeno u međunarodne organizacije. Kako borba protiv kriminala može biti efikasna, ako niste član Interpola i Evropola”, rekla je Jahjaga, uz konstataciju da su "kriminalci bolje organizovani od policije".

“Želimo da Kosovo i cio region budu napredni, demokratski, članovi Evropske unije i NATO. Zato smo ušli u dijalog sa Srbijom i zajednički našli rješenja za dobrobit građana, uprkos političkim razlikama. Dijalog nije jedan od načina, već je najbolji način da dvije zemlje stabilizuju odnose poremećene ratom”, izjavila je Jahjaga.

Prema njenim riječima, u tri opštine na sjeveru Kosova "radikalni srpski elementi, povezani sa kriminalnim organizacijama, uspostavili su paralelne bezbjedosne strukture".

“Pozvali smo Srbiju da pomogne da se nelegalne institucije demontiraju”, izjavila je Jahjaga i dodala da Priština želi slobodne izbore na sjeveru Kosova, jer bi doprineli uspostavljanju normalnog života i dobrobiti svih građana.