Hiljade Palestinaca okupilo se danas na Trgu Jasera Arafata u Ramali da demonstrira podršku palestinskom zahtjevu za puno članstvo u Ujedinjenim nacijama.

Na trgu je postavljen veliki znak sa natpisom "UN", što je aluzija na pokušaj da Palestina postane 194-ta zemlja članica svjetskog tijela. Uz znak su istaknuti portreti dugogodišnjeg palestinskog lidera Arafata i njegovog nasljednika Mahmuda Abasa, koji će u petak zvanično podnijeti palestinski zahtjev generalnom sekretaru UN Ban Ki-Moonu.

Mnogi okupljeni su mahali palestinskim zastavama i nosili transparente sa riječima podrške članstvu UN ili osudom američkog veta koji se očekuje ako se o tome bude glasalo u Savjetu bezbjednosti UN, prenijele su agencije.

Abasova partija Fatah pozvala je sve svoje članove da prisustvuju mitingu, a Palestinska uprava (PU) je nastojala da što više ljudi izađe na ulice, pa su škole danas zatvorene, što je omogućilo zaposlenim u javnim službama da se odazovu u radno vrijeme.

Na kontrolnom punktu Kaladnija, sjeverno od Jerusalima, desetine mladih Palestinaca su bacali kamenice na izraelske vojnike. Oni su ih rasterivali napravom "vrisak" koja emituje zvučne talase. Na osnovu ranijeg dogovora između Izraela i PU demonstrantima nije dozvoljeno da prilaze područjima pod izraelskom kontrolom.
 
SAD i Izrael se protive palestinskom zahtjevu, tvrdeći da palestinska država treba da bude rezultat pregovora. Utisak je da obični Palestinci brinu da će biti osvjete i da će Izrael pojačati ograničenja na putovanja, a SAD odustati od godišnje pomoći PU koja iznosi 500 miliona dolara.
 
Šef izraelske diplomatije Avigdor Liberman porekao je danas da je pretio da će izaći iz vladajuće koalicije ako ne kazni Palestince zbog njihovih aspiracije za državnost.