Ministarstvo unutrašnjih poslova je potvrdilo da su učinjenje sve tehničke pripreme kako bi u oktobru počelo izdavanje biometrijskih pasoša.

Stvaranje prilika kako bis e apliciralo za putne isprave iz zapadnih zemalja je usporilo naše ljude koji se nalaze u zapadnim zemljama Evrope uzimanje pasoša.

RTK je saznao da jedan broj Kosovara koji su aplicirali iz dijaspore za dobijanje dokumenata, čekali su više od dva mjeseca, a nezvanično se saznaje da su oa kašnjenja posljedica nedostatka sirovina.

Besnik Berisha, direktor Odjela za izradu dokumenata kaže da ti tehnički problemi će se izbjeći od početka procesa izdavanja biometrijskih pasoša. On također potvrđuje da su sve tehničke pripreme urađene kako bi počelo izdavanje biometrijskih pasoša.

Proizvodnju biometrijskih pasoša će raditi austrijska kompanija OESD. Dužnosnici Ministarstva unutarnjih poslova su rekli da se u toku jednog radnog dana mogu proizvesti 3500 pasoša, a očekuje se da će u roku od 3 godine biti proizvedeno preko milion i 300 hiljada pasoša.