Danas u Prištini počinje Međunarodna konferencija za potencijalne investitore za termocentralu "Novo Kosovo", najavlju visoki zvaničnici Kosova.

Na jučerašnjoj konferenciji za medije, premijer Hashim Thaqi i ministrica za energetiku i minerale Justina Shiroka-Pula izjavili su da će na ovoj konferenciji učestvovati više od 50 domaćih i međunarodnih kompanija.

Thaqi je ocjenio da ovoliko učešće pokazuje da je Kosovo sigurna sredina za strane investicije.

"Veliko interesovanje investitora za međunarodnu konferenciju je najbolji pokazatelj da je na Kosovu stvorena mirna i bezbjedna sredina za strana ulaganja", izjavio je premijer, rekavši da će Vlada Kosova "štititi prava akcija u sektoru energetike i svim ostalim strateškim oblastima.

Na listi učesnika se nalaze mnoge snažne kompanije iz SAD-a, Velike Britanije. Indije, Kine i ostalih država, dok vrijednost početne investicije će biti od 700 miliona do jedne milijarde eura.

Ministrica Shiroka-Pula je najavila da će, nakon konferencije za TC "Novo Kosovo" biti organizovana i ona za hidrocentralu "Žur".

"Pripremili smo jednu konferenciju investitora i za izgradnju hidrocentrale "Žur" i 18 drugih manjih hidrocentrala", kazala je ministrica Shiroka-Pula.

Prema predviđenom planu male hidrocentrale će proizvoditi do 75 megavati električne energije na sat, a ona u Žuru bi trebala proizvesti 350 megavati na sat.