Primijena odblokade trgovinskog reciprociteta, prema zamjenici premijera Mimozi Kusari-Lila biće do ponedjeljka. Onda će se nastaviti blokada robe, u slučaju da Srbija nastavi sa trgovinskim embargom.

Kamioni sa komercijalnom robom su u petak pušteni ka Kosovu. Sa Kosova prema Srbiji - nijedan.

recipročne mjere prema sjevernom susjedu su uvedene krajem jula i prekinute su jednostrano u petak. Tokom ovog perioda dva od tri granična prelaza sa Srbijom su bila vojne zone, i zbog toga na njima nije bilo kosovskih carinika, graničnih policajaca i nije dozvoljen trgovinski transport.

Oslanjajući se na provedbi sporazuma o priznavanju carinskih pečata koji je postignut u Bruxellesu prošle sedmice između Kosova i Srbije, u petak ujutro carinici i granična policija je postavljena na graničnim prelazima Jarinje i Brnjak. Ovo naravno bazirano na prethodnom sporazumu sa KFOR-om i EULEX-om.

"Na graničnom prijelazu 5 gdje se nalazi Merdare, iz Srbije je dozvoljeno da na Kosovo uđu 5 kamiona sa žitom, uglavnom pšenice i soje", rekao je glasnogovornik Carine, Adriatik Stavileci.

"Izvoza nije bilo na ovom graničnom prijelazu, kao ni na dva druga prema Srbiji - 1 na Jarinju i 31 na Brnjaku", prenosi Koha Ditore.