Bivši pripadnik UÇK Shefqet Kabashi, koga je tužilaštvo Haškog tribunala teretilo za nepoštovanje suda, pošto je odbio da svjedoči u prvostepenom postupku protiv Ramusha Haradinaja, osuđen je juče na dva mjeseca zatvora.

Kabashi će u zatvorsku kaznu biti uračunat 31 dan, koliko je do sada proveo u pritvoru,.

Sudija Alfons Ori je čitajući presudu rekao da je Kabashi "upornim odbijanjem da odgovara na pitanja lišio pretresno vijeće bitnih dokaza za utvrđivanje istine u predmetu Haradinaj".

On je kao olakšavajuće okolnosti kod Kabashija naveo postraumatski stres od koga pati, kao i porodično stanje.

"Optuženi se i izvinio za krivično djelo. Iako vjerujemo da je to izvinjenje iskreno, kajanje gubi značaj zbog činjenice da nije došao u Hag da odgovori na optužbe pune četiri godine", dodao je sudija Ori.

Kabashi, ključni svedok na suđenju Haradinaju, izjasnio se 26. avgusta da je kriv po obe tačke optužnice za nepoštovanje suda. Haško tužilaštvo je protiv Kabashija podiglo optužnicu zato što je 2007. godine odbio da, kao svedok optužbe, pred Tribunalom odgovori na pitanje prilikom svjedočenja u prvostepenom postupku protiv Haradinaja. Kabashi je uhapšen 17. avgusta ove godine u Holandiji i sljedećeg dana izručen Tribunalu.