Misija OEBS-a na Kosovu organizovala je danas informativni sastanak sa predstavnicima medija gdje je promovisala javnu informativnu kampanju koja ċe trajati mjesec dana i opštinski sistem za nagrade sa ciljem da pomogne opštinama da povećaju javno učešće u planiranju opštinskog budžeta za 2012. godinu.

Kampanja nazvana “Preuzmite kontrolu!“ obuhvata radio i televizijske spotove na albanskom, srpskom i turskom jeziku. Ona poziva javnost da učestvuje na javnim sastancima posvećenim opštinskom budžetu kao i da pomogne u određivanju prioriteta opština.

Direktor OSCE-ovog regionalnog centra Prizren, G. Francis Carlier je na otvaranju sastanka, između ostalog istakao, da OSCE podržava i pomaže insitucije u aktivnostima koja se tiču transparetnosti opština i bližoj saradnji sa građanima.

"Ovaj proces je baziran na principima evropskog čartera za lokalnu samoupravu Savjeta Evrope. Znači, u tom čarteru je podvučena javna odgovornost i treba da bude sa tim lokalnim samoupravama koje su povezane sa građanima. Integralna komponenta ovih reformi je u stvari transfer puno političkih, fiskalnih i administrativnih kompetencija od centralnog na lokalni nivo", istakao je je Carlier.

On je naglasio da zbog nedostatka finansijskih resursa, opštine treba da što više rade na odvajanju opšinskih budžeta, da bi se radilo što efektivnije a uključivanje javnosti u procesu donošenja odluka bi rezultiralo aluciranjem tih resursa na najbolji mogući način.

"Transparentnost i uključenje javnosti bi pojačalo mogućnost da građani iskažu svoje interese i da budu u boljem odnosu sa svojim izabranicima, tj ljudima koji su oni izabrali na vlasti. Svake godine tokom septembra mjeseca skupština opštine  radi na pregledu opštinskog predloženog budžeta urađenog od strane gradonačelnika. Od opštine se zahtjeva da organizuje najmanje jednu javnu debatu gdje bi se sa građanima diskutovalo o predloženom budžetu prije nego se usvoji i da li da se usvoji predloženi budžet a sa ciljem da se pruži podrška procesu javnih konsultacija", rekao je Carlier.

Sistem nagrađivanja će trajati od septembra do novembra 2011. godine i biće korišćen kako bi se procjenili napori skupština opština da uključe javnost u proces planiranja budžeta dok će pet opština koje postignu najbolje rezultate biti nagrađeno.