Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbjednost Catherine Ashton saopštila je da su Eulex i Kfor na sjeveru Kosova počeli da primjenjuju "nove dogovore o carini" i izrazila zadovoljstvo obnavljanjem prometa robe iz Srbije ka Kosovu.

Istovremeno, kako je navedeno u saopštenju iz Brisela, visoka predstavnica EU izrazila je nadu da će "bez odlaganja" biti obnovljen i promet robe ka Srbiji i pozvala sve na sjeveru Kosova da pokažu suzdržanost i sačuvaju mir.
 
Ashton je objasnila da će "operacije" na administrativnim prijelazima na sjeveru Kosova sprovoditi "kvalifikovani pogranični policajci i carinski stručnjaci Eulexa, u skladu sa svojim izvršnim mandatom".

Obnavljanje protoka robe "jasno je u interesu svih zajednica, jer će im omogućiti slobodnu trgovinu i poboljšati njihove živote", navela je Ashton komentarišući današnji prolazak šlepera iz Srbije na Kosovo.

Visoka predstavnica EU saopštila je da su Eulex i Kfor danas "počeli da primjenjuju nove carinske dogovore na kapijama na sjeveru Kosova".
 
"Ti novi aranžmani imaju za cilj ponovno uspostavljanje normalnih trgovinskih odnosa i ukidanje obostranog trgovinskog embarga između Srbije i Kosova, u skladu sa pravilima CEFTA i evropskim vrednostima", objasnila je Ashton.

U saopštenju se takođe navodi da primjena dogovora o carinskim pečatima "ne prejudicira pitanje statusa" Kosova, već je taj dogovor o "slobodnoj trgovini i poboljšanju vladavine prava na Kosovu".

"Očekujem nastavak dijaloga, što će nam omogućiti da rješimo probleme i dodatno poboljšamo život pripadnika svih zajednica na Kosovu", navela je visoka predstavnica EU.

Ona je rekla da u potpunosti podržava rad misije Eulexa na Kosovu, pohvalila specijalne policijske jedinice misije EU na Kosovu i "izvrsnu koordinaciju Eulexa i Kfora".

"Razgovorala sam danas s generalnim sekretarom NATO Andersom Fogom Rasmusenom i oboje smo naglasili koliko je važno da se svi ponašaju odgovorno i uz poštovanje zakona", dodala je Ashton.