Pripadnici EULEXA i kosovske policije i carine preuzeli su u petak ujutro granične prijelaze Jarinje i Brnjak na sjeveru Kosova, potvrdio je zamjenik premijera Kosova Hajredin Kuçi za Radio Slobodna Evropa.

Kuçi nije dao više informacija. Na prelaze Brnjak i Jarinje između Srbije i Kosova u petak ujutro spustila su se četiri helikoptera iz kojih su izašli pripadnici kosovske carine i policije.

Oni su se spustili vrlo blizu prijelaza, ali zbog blokada nisu odmah mogli da preuzmu kontrolu na prijelazima. Brnjak kao i drugi prijelaz Jarinje su od četvrtka navečer blokirani od strane KFOR-a i na Kosovo se ne može niti ući niti iz njega izaći.

Okupljeni Srbi su po sletanju prva dva helikoptera na Brnjak, koji su imali oznake hrvatskog Kfora, ojačali barikadu i ispred punkta istovarili nekoliko šlepera sa šljunkom.

Trenutno se na prelazu Brnjak nalazi oko stotinjak Srba.

Pripadnici Eulexa pojavili su se u petak ujutru nešto prije osam časova na administrativnom prelazu Jarinje, gdje su pripadnici njemačkog kontigenta Kfora postavili bodljikavu žicu i istakli natpise na srpskom jeziku ćirilicom "Stop Kfor ili mi budemo pucali" i isti natpis na engleskom jeziku.

Vojnici Kfora zatvorili su prijelaz Jarinje u četvrtak oko 19,30. Do tog trenutka putnička vozila su prolazila uz legitimisanje vozača i detaljnu kontrolu od strane pripadnika njemačkog Kfora.

Duž prijelaza koji sjever Kosova povezuje sa Srbijom Kforovi vojnici razvukli su bodljikavu žicu i onemogućili saobraćaj u potpunosti. Blokada je sprovedena bez najave tako da se na obje strane gomilaju automobili koji pristižu iz i ka Srbiji.

Jarinje je početkom avgusta spaljeno, a od tada je pod kontrolom Kfora.