Premijer Kosova Hashim Thaçi kaže da Priština radi uz saglasnost međunarodnih faktora i najavio da sutra počinje raspoređivanje pripadnika KP i kosovske carine na prijelaze Jarinje i Brnjak prema Srbiji.

"Sutra policajci i carinici Republike Kosovo zajedno sa Eulexom i NATO-om počeće ostvarivanje operacionalnog plana za punu funkcionalizaciju graničnih prijelaza", rekao je Thaçi.

"Operacionalni plan je sačinila Vlada Kosova uz punu koordinaciju i podršku SAD, EU, NATO-a i Eulexa, i sada je i javno dobio podršku svih relevantnih međunarodnih faktora", istakao je Thaçi.

On je ocjenio da će integrisanje sjevera Kosova biti "proces sa mnogo izazova", ali da je ubjeđen da će oni biti prevladani.

"Kao premijer Republike Kosovo kažem vam da se nećemo povući. Pozivam vas na razumjevanje, saradnju i povjerenje u institucije Republike Kosovo i usku saradnju s međunarodnom zajednicom", poručio je Thaçi.

Kosovski premijer je rekao da je ponosan na to što je imao podršku građana ali i međunarodnih faktora. On je pozvao građane da sačuvaju mir i istakao da sutrašnje aktivnosti na sjeveru nisu uperene ni protiv jedne nacionalne zajednice.