Generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmussen pozvao u Prištini sve na Kosovu da nastave dijalog i dodao da "nema povratka nazad".

Jednostrani potezi neće biti korisni, rekao je on.

"Ja očekujem da sve zajednice i svi lideri pokažu najveću brigu u njihovim akcijama narednih dana na stvaranju mnogo sigurnije budućnosti", rekao je Rasmussen poslije sastanka sa predsjednikom Vlade Kosova Hashimom Thaçijem.

Rasmusen je ocjenio da su događaji na Kosovu značajni i za širu stabilnost u regionu, i dodao da od vraćanja tenzija iz prošlosti niko neće profitirati.

"Pozivam sve lidere i sve zajednice da nastave sa promocijom dijaloga i stabilnosti, zato što niko neće profitirati od vraćanja tenzija iz prošlosti", rekao je Rasmussen.

Ocjenio je da su sukobi loši za Kosovo i njegov imidž i jasan korak unazad od ostvarenog napretka.

Rasmusen je rekao da želi da bude potpuno jasan i da "nema povratka nazad".

"NATO je potrošio 12 godina osiguravajući stabilnost i sigurnost. Mi nećemo dozvoliti da ovaj napredak bude ugrožen. Ja vjerujem da će svi koji su uključeni nastaviti da pokazuju umjeren i konstruktivan pristup prilikom implementacije sporazuma o slobodnoj trgovini. To je jak signal da je put unapred moguć kroz dijalog a ne sukob, konsultacije a ne konfrontacije", rekao je Rasmussen.

Generalni sekretar NATO-a je naveo da jednostrani potezi nisu korisni.