Nakon novonastale situacije u Mitrovici, naročito poslije blokiranja mosta na Ibru koji je jedina veza sjevernog sa južnim dijelom Mitrovice, pojačana je zabrinutost svih građana Bošnjačke mahale i drugih naselja gdje žive Bošnjaci. Tim povodom se oglasila i Emilija Redžepi, zastupnica u Parlamentu Kosova, koja apeluje na sigurnosne snage da očuvaju mir u tom regionu.

"U svim demokratskim društvima ima mjesta za mir, toleranciju i dobre međususjedske odnose. Nema mjesta za konflikte, nasilje ili prolivanje krvi.

Iz navedenih razloga upućujem apel Vladi Republike Kosova, imajući u vidu posljednja događanja, međunarodnim činiocima, KFOR-u, ICO-u, Eulexu, posebno bezbjednosnim snagama na Kosovu, da zaštite svo stanovnistvo mitrovačkog kraja, ujedno i bošnjačku zajednicu koja živi u Bošnjačkoj mahali, Rvatskoj i svim drugim mjestima.

Svim građanima je potreban mir, sigurnost, sloboda kretanja te je s toga potrebno veliko zalaganje i trud da se ove vrijednosti sačuvaju", stoji u poruci zastupnice Emilije Redžepi, u povodu najnovijih događaja na sjeveru Mitrovice.