Kriminalne grupe Srba podržane od Vlade iz Beograda spremaju se za rat na sjeveru Kosova, izvjestili su izvori lista "Koha Ditore" iz međunarodne misije prisutne na Kosovu.

Prema ovim izvorima krizni štab na sjeveru sastavljen od takozvanih, predsjednika Okruga Mitrovica, Radenka Nedeljkovića, šefa MUP-a Đorđa Dragovića, predsjednika opštine Mitrovica, Krstimira Pantića, predsjednika Zvečana, Dragišu Milovića, predsjednika Zubinog Potoka, Slavišu Ristića kao i predsjednika Leposavića, Branka Ninića, su donijeli odluku da za komandanta ratnih operacija na sjeveru Kosova imenuju srpskog generala, Božidara Delića. Delić je poznatiji kao jedan od bliskih saradnika bivšeg kriminalca Željka Ražnatovića Arkana.

Izvor dalje navodi da je na Kosovu u posljednja 48 sata ušlo preko 1000 pripadnika policije i vojske Republike Srbije, prvenstvenog rezervnog sastava. Sa sobom su ove osobe ponele i oružje, takozvano poluteško oružje koje bi moglo neutralizovati blindirana vozila.

Prema istom izvoru i scenario za postavljanje barikada na putevima je isti kojeg je srpski general Delić poduzeo u takozvanoj Republici Srpkoj Krajini u Hrvatskoj.

S druge strane izvori lista sa sjevera Kosova su obavjestili da je na svim benzinskim pumpama na sjeveru obustavljena prodaja naftnih derivata. Ova zabrana je došla naredbom srpkog kriznog štaba.

Neki lokalni Srbi su počeli da svojim automobili preko alternativnih puteva da dolaze na jug Mitovice radi nabavke benzina. Takođe prema izvorima od petka će benzinske pumpe moći da prodaju samo po 5 litara benzina zbog objavljivanja vanrednog stanja i nemogućnosti dopremanja nafnih derivata na sjever Kosova.