Demokratski savez Kosova (DSK/LDK) ocijenio je u ponedjeljak da je Vlada PDK-a poznata zbog nedostatka transparentnosti, po neodgovornosti i zloupotrebama u svim poljima, sada je, i nepoštena kada je riječ o političkim interesima, jer je prihvatila da vrši političke izmjene u udžbenicima historije albanskog naroda.

Prema LDK-u, iako je Vlada pokušala sakriti, saznaje se da je pokrenula političke akcije za izmjenu školskih tekstova u udžbenicima historije.

„Demokratski savez Kosova ocijenjuje da se Vlada Kosova ne smije miješati u stvari ovakve prirode, jer to nisu dnevno politička pitanja, niti pitanja Vlade. Udžbenici izviru  iz nastavnih planova i programa  i pišu ih profesionalci. Samo u totalitarnim državama Vlada se miješa, odnosno određuje šta treba da sadrže udžbenici i šta treba u njima da piše. Ovo miješanje u ovu oblast podrazumjeva nastojanje prikrivanje istine  kako bi se falcifikovale činjenice“, ocijenjuje ova opoziciona partija.

Dalje se navodi da bi sve rasprave o pitanjima ovakve prirode trebale biti vođene u akademskim i intelektualnim krugovima, zato što su jedino ti krugovi nadležni za ocijenjivanje predmeta i jezika u udžbenicima.

„Vlada treba da podrži te krugove u svom radu, pruži im konkretnu pomoć, i u prvom redu garantuje im slobodu u obavljanju svojih poslova, a ne da se zauzima za loše obavljanje posla kojeg profesionalci obavljaju dobro. Vlada koja je proglasila Kosovo državom znanja, treba da zna da takvu državu ne smiju da vode ljudi koji su optuženi“, smatra LDK-a.