Šef pregovaračkog tima Beograda u dijalogu sa Prištinom Borislav Stefanović izjavio je briselskom portalu "Euobserver" da se zamisli o rješenju na Kosovu kreću "od podjele, specijalnog statusa za sjever, pa do autonomije i drugih vidova".

"Sve te zamisli su vrijedne i treba da budu na stolu", istakao je Stefanović.

On je dodao da je "tamo na hiljade Srba koji ne žele da žive pod vlašću (kosovskih) Albanaca, tako da se ta realnost mora poštovati, upravo kao što je stvarnost da je tamo i 1.600.000 Albanaca koji ne žele da žive u Srbiji".

Tako da, po mišljenju Stefanovića, "sjever Kosova treba da bude otcjepljen", dodaje "Euobserver", uz opasku da "sjever predstavlja oko 20 odsto teritorije Kosova i ima vodu i rudna bogatstva".

"Euobserver" prenosi i da je Stefanović, "koristeći manje prijateljski rječnik, predskazao i nevolje ako Priština ponovo pošalje kosovske albanske policajce na sjever".

Portal navodi izjavu šefa beogradskog pregovaračkog tima da, "ako Hashim Thaçi tamo uputi svoje carinske službenike, a znajući snažno naše protivljenje tome, posebno na sjeveru, vjerovatnoća je da ćemo imati novu krizu".

Stefanović je stavio do znanja da "tamo nema rješenja bez Srbije i nema buduće stabilnosti bez njene saglasnosti".

"Mi i dalje možemo ostati istrajni, kosovski Albanci mogu nastaviti da rade na tome da ih priznaju neke zemlje", dodao je Stefanović.

"Ali", zaključio je, "to neće rješiti njihove ekonomske i socijalne probleme ili pomoći im da postanu član Evropske unije".