Jugoslavija ne postoji više od 20 godina, no imovina bivše socijalističke federativne republike postoji i odoljeva zubu vremena. Jugoslavija je imala imovinu u New Yorku, a danas je to tema rasprave - čija je. Riječ je o dvoetažnom stanu vrijednom 20 miliona dolara, smještenom na broju 713 u Park Aveniji.

Apartman, koji ima šest spavaćih soba, četiri kupaonice i dva manja kuparila, koristili su jugoslovenski izaslanici u SAD. Uskoro bi se taj stan mogao naći na tržištu, izvijestio je New York Post.

Apartman je posljednji koristio Darko Silović, posljednji ambasador pri UN-u koji je predstavljao Jugoslaviju. Od 1992. godine stan je napušten, ali ne i zaboravljen. Pet zemalja bivše Jugoslavije (Srbija, Slovenija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Makedonija) tvrde da posjeduju pravo na taj stan.

Sud u New Yorku je 1995. godine presudio da je vlasništvo nad stanom političko pitanje, a ne pravno. Srbija je tada pristala da plaća troškove održavanja stana, koji danas iznose 12.300 dolara mjesečno.

Spor oko vlasništva i dalje traje. No, kako navode američki mediji, očekuje se da se ugovor o prodaji stana potpiše ovih dana u Sarajevu.

Srbija bi, prema proračunu, trebala dobiti 39,5 posto prihoda, kako bi se time nadoknadilo dva miliona dolara koje je uložila u održavanje stana.

A, da li je stan održavan?

New York Curbed prenio je tekst pod naslovom "Kako je Jugoslavija uništila 20 miliona dolara vrijedan stan u Park Aveniji".

Iz priloženih fotografija moglo bi se reći da u stan od raspada Jugoslavije, do danas nisu utrošena ni dva dolara, a gdje li dva miliona.

Farba sa stropova opada, srebrno posuđe poprimilo je crnu boju, namještaj je propao. U kuhinji se nalazi mikrovalna veličine klima-uređaja, a u ostavi još stoji džem od trešanja.

Jugoslavija je stan u srcu New Yorka na Manhattanu kupila 1975. godine.