Specijalni izvestilac Savjeta Evrope, Dick Marty, boravi na Kosovu u okviru istrage o eventualnim zločinima Oslobodilačke vojske Kosova (UÇK) na sjeveru Albanije.

List "Expres" navodi da je Marty stigao na Kosovo juče poslije podne, gde ostaje do srijede i da su sa njim i dva istražioca. Marty će provjeravti tvrdnje da je bivša (UÇK/OVK) trgovala organima zarobljenih Srba tokom rata na Kosovu 1999. godine. Posjeta zvaničnika Savjeta Evrope obavlja se u tajnosti sa neobjavljenom agendom.

Portparol EULEX-a, Kristof Lamfalusi, potvrdio je da je Marty na Kosovu i da će se sastati sa zvaničnicima EULEX-a i predstavnicima drugih organizacija u Prištini.

Portparol vlade Kosova, Memli Krasniqi, izjavio je da kosovski premijer u naredna dva dana nema zakazan susret s Martyjem.

List dodaje da bi Martyju glavni sagovornici iz kosovske vlade mogli da budu predstavnici Ministarstva pravde.

Direktor kancelarije za informisanje u tom ministarstvu, Astrit Kolaj, kazao je da u dnevnom redu ministarke Nekibe Kelmendi nema susreta sa Martyjem.

Marty je prije dva mjeseca boravio u Beogradu, gdje je o sumnjama za trgovinu organima nestalih i kidnapovanih Srba razgovarao sa srpskim zvaničnicima.