Kosovo je spremno da ukine odluku o naplati carina na robu porijeklom iz BiH ukoliko prihvati pečat dostavljen svim potpisnicama CEFTA sporazuma, rečeno je na sastanku Zajedničkog odbora CEFTA 2006 održanom u Briselu, prenosi portal 24sata.info.

Iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH saopšteno je da je izgled pečata istovjetan pečatu koji je dogovoren na bilateralnim pregovorima vlasti Prištine i Srbije.

Postupajući prema zaključku sa sastanka Zajedničkog odbora CEFTA 2006, održanog u Briselu od 8. septembra, Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH sačinilo je informaciju o zaključcima sa navedenog sastanka i proslijedilo je Viječu ministara radi izjašnjavanja i donošenja stava o ovom pitanju.

Nakon toga o svemu će biti upoznato i Predsjedništvo BiH u čijoj je nadležnosti vođenje vanjske politike zemlje i koje će se izjasniti o prihvatanju carinskih pečata dogovorenih na pregovorima Prištine i Beograda u Briselu.

Nakon okončanja navedene procedure, o svemu će biti obaviješteni predstavnici Kosova, koji bi, u skladu sa donesenim zaključkom trebalo da ukinu odluku o naplati carina za robu porijeklom iz BiH.

Delegacija Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa učestvovala je 8. septembra u Briselu na specijalnom sastanku Zajedničkog odbora CEFTA 2006, na kome su predstavnici Srbije prisutne obavijestili o postignutom bilateralnom dogovoru sa Prištinom o izgledu carinskih pečata koji će biti korišteni u razmjeni sa Kosovom.