Zamjenik premijera Kosova Hajredin Kuçi kazao je da Vlada Kosova ima plan za 16. septembar za kada je najavljeno da će kosovski carinici doći na granične prelaze.

Do početka realizacije plana treba da dođe 16. septembra, međutim kako je Kuçi rekao, on će biti ostvaren kada za to budu stvoreni uslovi.

"Mi smo pripremili operacionalni plan, koji je veoma konkretan i o kojem se razgovaralo sa međunarodnim partnerima. Vjerujem da će se taj plan sada ostvariti", rekao je Kuçi za dnevnik Koha ditore.

Kuçi je rekao da je Vlada Kosova svijesna teškoća na preuzimanju kontrole na sjeveru Kosova, ali je izrazio uvjerenje da će se tako nešto ipak dogoditi.

"Mi znamo da je to dug i težak proces, ali smo ubjeđeni u naše kapacitete i međunarodnu podršku i ovlastićemo organe bezbjednosti, ostvarićemo naš suverenitet i mi ćemo garantovati red i zakonitost", kazao je Kuçi.

Komentarišući izjave zvaničnika Srbije kojima se osuđuju najave uspostavljanja kontrole prelaza i carine na sjeveru Kosova, Kuçi je rekao da se "Srbija ne pita" za kosovsku teritoriju.

"Srbija je susjedna zemlja i mi je pozivamo da se ne mješa u unutrašnje stvari Kosova i da ne vrši neku vrstu agresije", rekao je Kuçi.

Prema dogovoru KFOR-a, Prištine i Beograda iz avgusta, međunarodna vojna misija treba da obezbjeđuje prelaze 1 i 31 do 15. septembra.