EULEX je zvanično obavjestio šefa srpskog pregovaračkog tima Borislava Stefanovića i takozvanog ministra za Kosovo Gorana Bogdanovića da na sjeveru Kosova neće biti povratka na stanje pre 25. jula i da će poslije 16. septembra biti uvedena puna carinska kontrola, koje do sada nije bilo na svim prelazima.

Prema tom planu, osim EULEX-a, na prelazima će biti prisutna i Policija Kosova i Carina Kosova.

“Za Srbiju je neprihvatljivo da se na prelazima na sjeveru Kosova, osim EUKEX-a, rasporede i pripadnici kosovske policije i carine. To treba onemogućiti. Ukoliko do toga dođe, imaćemo problem. Građani će organizovati miran građanski otpor, koji će svakako ostati u okvirima mira, jedinstva i sloge” - kaže za “Blic” Borislav Stefanović, šef pregovaračkog tima Beograda u razgovorima sa Prištinom.

On, međutim, naglašava da Srbija ne može da pristane na ono što je "ideja samo jedne strane", prenosi vijest Telegrafi.

„Naš prijedlog je da se i o sjeveru i o prelazu dogovorimo tokom dijaloga. Svakodnevno pokušavamo da ovakav razvoj onemogućimo. Nemamo ništa protiv EULEX-a, njihovo angažovanje ni do sada nije bilo problematično, ali u njihovom boravku na prelazima postoji višak - kosovski carinici, koji nisu rezultat dijaloga”- navodi on.

Prema planu EULEX-a i vlasti na Kosovu, carina će biti postavljena na prelazu Brnjak, dok će Jarinje biti otvoreno samo za putnički saobraćaj, budući da je spaljeno i da nema tehničkih uslova koji bi omogućili kontrolu robe. Preko Brnjaka će moći da prelazi akcizna roba.

Puna kontrola robe, koja podrazumijeva ne samo količinu i kvalitet robe i prateću dokumentaciju već i sanitarne uslove, veterinarsku inspekciju i sve uobičajene carinske provere, biće postepeno uvedena.

"Želimo partnerski odnos, ali ne možemo prihvatiti da EULEX bude taj koji će prevoziti carinike Kosova i stavi se na stranu Prištine. Rekao sam da ovo ne možemo prihvatiti", kazao je Bogdanović za" Blic ".

On dodaje da je govorio s predstavnicima ilegalnih opšina sjevera Kosova i upozorio ih na plan EULEX-a, za koji koji kaže da je "sudjelovao EULEX, KFOR, a da kosovske Srbi niko nije pozvao".

Jedan mještanin Zubinog Potoka, koji je želio ostati anoniman, izjavio je "Blicu" da Srbi tamo "nikada neće prihvatiti kosovsku policiju."

 "Pojačali smo dežurstva, trebamo samo 10 minuta za vraćanje barikada i to će se dogoditi ako EULEX-a i Albanci ne promjene plan", rekao je on.