Beograd u diplomatskoj ofanzivi da spriječi akciju premijera Kosova Hashima Thaçija najavljenu za 16. septembar za slanje carinika i policije na sjever. Zvanični stav Beograda, kako prenose beogradske "Novosti" je da kada bi Hashim Thaçi 16. septembra poslao carinike i policajce na granične prelaze Jarinje i Brnjak, to bi moglo da izazove nove sukobe i incidente na sjeveru Kosova.

To je stav Beograda, koji je započeo jaku diplomatsku ofanzivu kako bi se velike sile ubjedile da spriječe Thaçijeve opasne namere.

Ivica Dačić, zamjenik premijera i ministar Unutrašnjih poslove Srbije, izjavio je u nedjelju da neki centri moći ne razumiju da jednostrane akcije Prištine mogu ponovo da „zapale vatru sukoba na tom prostoru, a i šire“:

"Thaçi procjenjuje da je sada idealan momenat da se učine neki takvi koraci, jer Srbija očekuje pozitivno mišljenje o kandidaturi za EU i misli da će Srbija da zažmuri kada je riječ o legitimnim interesima Srba na Kosovu. Vlasti u Prištini hoće da slanjem nekoliko kosovskih policajaca i carinika na prelaze Jarinje i Brnjak prikažu kao da su uspostavili granicu ili ostvarili neke svoje interese. Srbija vodi diplomatsku akciju da spriječi mogućnost daljeg zaoštavanja situacije", rekao je Dačić.

On je naglasio da je stepen bezbjednosti isti, odnosno povišen, u cilju očuvanja mira u tom području.

"Srbija ima pravo da spriječi da se ponovo zapali vatra sukoba", rekao je Dačić.

Oliver Ivanović, takozvani državni sekretar za Kosovo, procenjuje, za „Novosti“, da su male šanse da Thaçi zaposjedne carinske prelaze:

"Na sjeveru Kosova sada ima oko 4.000 mladih ljudi više nego kada je bio prvi napad na carinske prelaze. To je energija koja neće trpeti poniženja, a bilo bi teško kontrolisati njihov gnev. Ubjeđen sam da bi u slučaju da se Thaçi odluči za tako glup potez, sve saobraćajnice na sjeveru Kosova bile blokirane, a ptica ne bi mogla da prelijeti", rekao je Ivanović.

On smatra da Thaçi tim opasnim najavama želi da skrene temu sa činjenice da ima 240 miliona eura rupu u budžetu, da se protiv njega vodi istraga za trgovinu organima, a da mu je vlast ogrezla u afere.

Sekretar Skupštine Srbije Veljko Odalović izjavio je da su za problem sjevera Kosova potrebni strpljenje, razum i trezvenost i da je pregovarački proces nezamenljiv.

"Najveća opasnost su jednostrani potezi Prištine, kao i najave pojedinaca da bi se, mimo dogovora, na sjeveru ponovo moglo nešto događati. Međunarodna misija na Kosovu nosi punu odgovornost da se tako nešto ne dogodi i da se sprovede dogovoreno. Onima koji planiraju jednostrane akcije mora se jasno reći da se ne igraju vatrom, jer je to preveliki rizik i avantura", upozorio je Odalović.