Domaće i međunarodne institucije razmatraju mogućnost da izbore za lokalnu samoupravu u sjevernom dijelu Mitrovice raspišu u septembru ove godine.

Ambasadori pet zapadnih zemalja (SAD, Francuska, Njemačka, V.Britanija i Italija), Kancelarija Međunarodnog civilnog predstavnika (ICO) i misija EU, još se nisu usaglasili o terminu održavanja lokalnih izbora koji treba da se održe u sjevernom dijelu Mitrovice, prenosi "Koha ditore".

Situacija na terenu nalaže da se u opticaj pusti nekoliko opcija, jer ne postoji mogućnost održavanja izbora 16. maja, za kada su bili predviđeni projektom strategije za sjever.

Organizovanje ovih izbora je moguće u septembru ove godine. Takvu odluku, Vladi Kosova i ostalim akterima, omogućio bi ICO, tako što bi "pripremio teren" za održavanje izbora i stvaranje nove opštine.

Dileme među visokim međunarodnim diplomatama na Kosovu o datumu održavanja izbora koji bi stvorili novu opštinu na sjeveru Mitrovice, traju već duže vrijeme.

Projekt strategije koju je izradila Vlada Kosova u saradnji sa, zemljama petorke i EU, predvidjela je da se izbori održe 16 maja. Izbore bi proglasio predsjednik Kosova, Fatmir Sejdiu, 16. januara, a taj datum je već prošao.

"Mi smo u bliskim konsultacijama sa kosovskim institucijama što se tiče stvaranja nove opštine na sjeveru. Vrlo je važno uraditi odgovarajuće pripreme, kako bi se proces razvijao bez probleme do kulminantne tačke, kao što je održavanje izbora. O ovome još diskutuju međunarodni i lokalni faktori", izjavio je portparol ICO-a, Endi McGafi.

Vicepremijer Kosova, Hajredin Kuqi, rekao je da će određivanje datuma održavanja izbora biti u dogovoru sa svim akterima, a da će istovremeno biti uzeta u obzir i tehnička priroda procesa.

Upitan da li će izbori biti održani u maju ili septembru, Kuqi je odgovorio da Vlada ima orijentacione tačke, ali da on ne želi da određuje striktne vremenske rokove, koje bi zatim zbog okolnosti Vlada morala da mijenja.

"Svakako, izbori u sjevernom dijelu Mitrovice treba da se održe ove godine. Takođe, ove godine, biće održani izbori i u tri preostale opštine na sjeveru", rekao je Kuqi.