Vlada Kosova je, u ponedjeljak jednoglasno usvojila odluku o izgradnji autoputa Vrbnica-Merdare, gdje je za dobitnika tendera proglasila tursko-amričku kompaniju "Bechtel & Enka".

Osim imena pobednika firme koja će graditi put od granice sa Albanijom do administrativne linije sa Srbijom, Međuministarski odbor za gradnju autoputa nije saopštio druge detalje, kao što su troškovi gradnje, početak radova i ostalo.

Ministar saobraćaja Fatmir Limaj je rekao da je među dvije najbolje plasirane kompanije bila i firma "Strabak", ali da je na kraju prevagnula ponuda firme "Bechtel & Enka”.

Takođe je ministar Limaj je izjavio da će izgradnja autoputa trajati 36 mjeseci i, ali je dodao da je trasa autpoputa promjenjena i do današnjeg dana se nije znalo da li će prolaziti ili ne (kroz Crnoljevo ili Mališevo).

Dalje je naveo da će autoput biti zatvorenog tipa, širine 28 metara, sa po četiri trake od 3,75 metara, zaustavnim trakama od tri metra i zelenim pojasom između širine četiri metra. Kilometar autoputa koštao bi od sedam do sedam i po miliona eura.

Prema grubim procjenama gradnja autoputa dugog 117 kilometara koštaće između 700 i 800 miliona eura.

Na tenderu za gradnju autoputa učestvovale su i firme "Makyol” iz Turske, "Pizharoti” iz Italije, "Por” i "Strabag” iz Austrije i "Terna” iz Grčke.

Tursko-američka kompanija "Bechtel & Enka” gradi i auto put kroz Albaniju, ka Kosovu.

Prema glasnogovorniku Vlade, Memliju Krasniqiju za dalje detalje o cijeni, dužini i prijelazima autoputa, biće odlučeno kasnije, nakon konsultacija između Međuministarskog Komiteta za autoput i predstavnika pobjedničke kompanije "Bechtel & Enka".