Šef Međunarodne civilne kancelarije na Kosovu Piter Feith izjavio je da bi rješenje problema na sjeveru Kosova moglo da bude slično onom u Kataloniji.

U Španiji imamo Kataloniju, ona je dio Španije, ali sa mnogo autonomije, rekao je Feith u izjavi za Eurobserver.

Feith nije želeo da daje više detalja o tome da li se planira da se ide dalje od plana Ahtisaarija i koliko su zemlje članice MCK spremne da podrže takav prijedlog.

Koha ditore prenosi izjavu Feitha da novostvorena situacija na sjeveru Kosova poslije ubistva policajca Envera Zymberija može da se iskoristi za promjene.

"Nema mnogo izgleda da se vratimo na situaciju koja je bila ranije (prije 25. jula). Nešto se zauvijek promjenilo", kazao je Feith.

Feith je pohvalio kosovske Albance da su pokazali uzdržanost tokom događaja od jula ove godine na sjeveru Kosova.

Šef Međunarodne civilne kancelarije na Kosovu je EULEX da "podigne aktivnost na sjeveru.

"Ima potrebe da se dogode hapšenja - da se ljudi uklone sa puteva i hapse", rekao je on.

Feith je ocjenio i da Srbija, koja stremi učlanjenju u EU treba da iskoristi svoj uticaj na građane na sjeveru i da ih pozove da doprinesu miru.

"Ne možemo tolerisati da novi kandidat za članstvo u EU sa sobom dovede jedan zamrznuti sukob. Ne možmeo imati obje stvari i kandidata koji ide napred i istovremeno da drži za vrat sjever Kosova. Taj je osjećaj sada prisutan kod jednog broja članica EU", kazao je Feith.