Predsjednik Liberalno demokratske partije Srbije Čedomir Jovanović ocjenio je sinoć da je politika Srbije prema Kosovu potpuno poražena i da je potrebna normalizacija odnosa s kosovskim Albancima.

"Potreban je momentalni zaokret u našoj politici prema Kosovu tako što će se vrlo jasno reći da je prioritet Srbije obezbjeđivanje normalnih uslova za Srbe na Kosovu, a ako takav cilj postavimo pred sebe, onda je preduslov takvog cilja normalizacija odnosa s kosovskim Albancima", rekao je Jovanović novinarima u niškom Medija centru.

On je kazao da normalan odnos s kosovskim Albancima može počivati jedino na poštovanju njihovih interesa koji su, kako je rekao, konkretizovani u stvaranju njihove države na Kosovu koju je priznalo 100 članica UN.

"To Kosovo ne može priznati LDP, ni ja kao političar. To Kosovo može jedino prihvatiti Srbija koja, prvo, Kosovo treba da razumije i vidi pravim očima", rekao je Jovanović.

Lider LDP-a je rekao da ta stranka traži da se prihvati Ahtisaarijev plan za Kosovo.  

"U ovom trenutku se ne brane interesi kosovskih Srba, već se populizmom i demagogijom brani mogućnost promjene same Srbije. Nisu nam potrebne opštine, odbornici i načelnici okruga po Kosovu niti nam je potrebno licemjerno finansiranje srpske države na Kosovu od kojeg nikakvog intersa nemaju Srbi na Kosovu", rekao je Jovanović.

Lider LDP je učestvovao u Nišu u radu konferencije "Liberalizam bez granica", koju niški odbor LDP-a organizuje u saradnji s njemačkom Fondacijom "Fridrih Nauman".