EU intenzivno radi kako bi se uspostavila normalna carinska kontrola na prelazima na sjeveru Kosova, poručeno je iz sjedišta Evropske unije.

"Radimo sa stranama na ponovnom uspostavljanju normalne carinske kontrole", kaže portparolka visoke predstavnice EU Maja Kocijančić.
 
Ona je dodala da se "na konkretnim detaljima još uvijek radi". Kocijančićeva je takođe istakla da "EU želi da se dogovori postignuti u dijalogu sprovedu".
 
Premijer Kosova Hashim Thaçi najavio je da će poslije 15. septembra, kada po dogovoru predstavnika KFOR-a i Vlade Srbije ističe sporazum o sjeveru, kontrolu prelaza preuzeti kosovska policija i carina.
 
S druge strane, srpske vlasti su poručile da je takav scenario neprihvatljiv.
 
Nakon nasilja na sjeveru Kosova koje je izbilo nakon pokušaja Prištine da na dva prelaza postavi kosovske carinike i policajce, Priština i Beograd su u Briselu 2. septembra postigli dogovor o carinskom pečatu, ali nije bilo riječi o tome ko će kontrolisati prelaze.
 
"Naš stav je uvijek bio odlučan i jasan, a to je da se treba vratiti dijalogu, što se i dogodilo", navela je Kocijančićeva.