Juče je na prizrenskom trgu Šadrvan potpisan sporazum o graničnoj saradnji između Kosova i Albanije što je jedna od glavnih komponenti  za pristup evropskim integracijama.

Činu potpisivanja sporazuma prisustvovali su ministarke za evrointegracije Kosova i Albanije Vlora Çitaku i Majlinda Bregu, zamjenik premijera i ministar za lokalnu samoupravu Slobodan Petrović te predstavnik kancelarije za vezu EU u Pristini Kaldin Sina. Svi su oni istakli značaj potpisivanja ovog sporazuma. Çitaku je nagalsila da je ovo još jedna potvrda da se Kosovo pridružilo balkanskom vozu u pravcu evrospskih integracija.

“Inicijativa o međugraničnoj saradnji je veoma efektivna za države kao što su Kosovo i njeni susjedi. Naše zemlje su veoma male da samostalno vode razvojnu politiku jedna bez druge. U tom kontekstu inicijativa o ekonomskoj, socijalnoj i kulturnoj saradnji je neophodna za naše zemlje. Mi imamo potrebe da konkurišemo za sveobuhvatne inicijative razvoja“, kazala je Çitaku i posebno naglasila. 

“I ako su naše zemlje, Kosovo i Albanija na razlicitim pozicijama sa Briselom i imamo različite potrebe i poglede za razvoj, dugoročno gledano imamo iste ciljeve i aspiracije integrisanja u EU“.

I njena koleginica iz Albanije ministarka Bregu kazala je da ovaj sporazum ima višestruki značaj za obje države i njihovu integraciju u EU.

“Međugranična saradnja za glavni cilj ima komponentu fondova za asistenciju koje se daju prije učlanjenja zemalja koje konkurišu u cilju razvoja kultura sa obje strana granice, Granica koja označava državnu među između Kosova i Albanije ali vjerujem da za sve Albance u obje države jeste zajednička želja da vide svoje zemlje integrisane u EU“, rekla je Bregu i dodala.  

“Ja kažem da Albanci, kao jedan narod koji je vjekovima živeo odvojeno i sa zapadnom kulturom, treba da imaju mogućnost dijaloga o respektovanju zajedničkih vrijednosti. Ova međugranična saradnja je samo još jedan od elemenata ovog procesa. Zahvaljujem se koemsaru EU koji nam je 2010 omogučio ovu saradnju između Albanije i Kosova“.

U kratkom obraćanju zamjenik premijera i ministar za lokalnu samoupravu Slobodan Petrović kazao je da se postpisivanjem ovog sporazuma Kosovo polako približava EU. Predstavnik kancelarije  za vezu EU  u Prištini   Kaldin Sina naglasio da će EU ubuduće podržavati razvojne projekte  zemalja koje su potpisale ovaj sporazum.