Komandant KFOR-a Erhard Buhler juče je u glavnom štabu u Prištini predao svoju dužnost njemačkom generalu Erhardu Drewesu.

U oproštajnom govoru, na svečanosti povodom primopredaje dužnosti, odlazeći komandant KFOR-a general Erhard Buhler je istakao napredak kosovskih institucija, posebno Kosovske policije i Kosovskih bezbjednosnih snaga tokom svog jednogodišnjeg mandata.

Govoreći o krizi na sjeveru Kosova, nastaloj pred kraj njegovog mandata, Buhler je kazao da su dešavanja u tom dijelu Kosova jedan od najvećih izazova sa kojima se misija suočila.

“Tu su građani Kosova bili pod pritiskom određenih pojedinaca i grupa koje su razvile interes da to područje odvoje od ostatka Kosova. Ubjeđen sam da će građani na kraju otkriti koristi od izuzetnog napretka postignutog malo južnije od Ibra, na primjer u Štrpcu, Gračanici, Ranilugu, Klokotu ili Partešu. Tamo novi vjetrovi duvaju kroz sela i gradove. Osjeća se dah samopouzdanja ljudi koji su se opredjelili za napredak u svojim životima“, kazao je Buhler.

Na svečanosti su govorili komandant Komande združenih savezničkih snaga u Napulju, Semuel J. Lokelier, parlamentarni državni sekretar u Ministarstvu odbrane Njemačke Thomas Kosendeja i predshednica Kosova Atifete Jahjaga. Osim govornika ceremoniji primopredaje dužnosti prisustvovala je i delegacija vlade Kosova predvođena kosovskim premijerom, predstavnici međunarodne zajednice, i predstavnici vjerskih zajednica na Kosovu.

Predsjednica Kosova Atifete Jahjaga je, zahvalivši se na doprinosu KFOR-a na očuvanju mira i stabilnosti na Kosovu, kazala da je general Erhard Buhler vršio svoju dužnost u posebnom vremenu i pod posebnim okolnostima.

"Vi ste kroz vašu zrelost, iskustvo i profesionalizam uspeli da prevaziđete poteškoće, pronađete rješenja u prevazilaženju situacije. Postigli ste dogovor kako bi se uspostavila normalna država i omogućili građanima da žive i rade u miru".

Pored vojnika KFOR-a i italijanskih karabinjera, u vojnoj paradi na primopredaji dužnosti komandanta KFOR-a, po prvi put su učestvovali i pripadnici Kosovskih bezbjednosnih snaga, kojima je general Buler u svečanom govoru ukazao posebnu zahvalnost.

General Erhard Drewes koji će Buhlera naslijediti na mjestu komandanta KFOR-a rođen je 1952. godine u Njemačkoj a vojnu karijeru započeo je 1971. godine. Godinu dana (2001) radio je kao načelnik štaba SFOR-a u Bosni i Hercegovini.