Prvi zamjenik premijera u Vladi Republike Kosova, Behgjet Pacolli je zvanično potvrdio da je stiglo još jedno priznanje nezavisnosti Republike Kosova od strane Republike Gabon.

Zvanično priznanje je potvrđeno od strane prvog zamjenika premijera Pacollija u kasnim satima u četvrtak uveče u Gabonu od visokih zvaničnika ove zemlje, stoji u saopštenju za medije Kancelarije zamjenika premijera Pacollija.

Dalje u saopštenju stoji da će tokom dana biti podrobnijih informacija.
Na zvaničnoj web stranici Ministarstva Spoljnjih poslova stoji da je 81 zemlja zvanično priznala nezavnisnot Kosova, ali poslije nesuglasica koje su se dogodile oko priznanja od strane Omana, izlazi da je Gabon 81. zemlja koja je priznala nezavisnost Kosova, a ne 82.

Rpublika Gabon je zemlja Srednje Afrike koja se graniči sa Ekvatorijalnom Gvinejom na sjeverozapadu, Kamerunom na sjeveru i Republikom Kongo na istoku i jugu. Ima površinu od 270,000 270,000 km² i 1.5 miliona stanovnika. Glavni grad je Libervil.

Gabon je od kada je izvojevao nezavisnot od Francuske 17. avgusta 1960. godine uveo višepartijski sistem, s demokratskim ustavom. Član je UN-a.