Predstavnici domaćih institucija i onih međunarodnih, akreditovanih na Kosovu, su tokom jučerašnjeg dana raspravljali o mogućnosti slanja kosovskih policajaca i carinika na sjever zemlje, nakon isteka sporazuma KFOR-a koji ističe 16. septembra.

Još nije jasno kakvu će ulogu i koju snagu će imati oni na sjever, jer su o planu za sjever diskutovali između američkog ambasadora Christophera Della, šefa EULEX-a, Xaviera bout de Marnhaca, odlazećeg komandanta KFOR-a, Erharda Buhlera i premiejra Kosova, Hashima Thaçija.

Prema izvorima lista "Zëri", ovi zvaničnici razmatraju finalne detalje što će se dogoditi dan poslije završetka sporazuma u 11 tačaka koji se implementira od strane KFOR-a.

“Jedina stvar koja se još nezna sa sigurnošću je tačna uloga koju će imati domaći carinici na sjeveru, da li će imati izvršnu vlast ili će imati SMM (savjetodavnu, monitorsku i mentorsku)", rekao je jedan zvaničnik u četvrtak koji je bio prisutan na nekoliko sastanaka i dodao "još nije odlučeno niti mjesto gdje će kosovski carinici biti fizički prisutni 16. septembra".

Dio diskusije je bio da li će kosovski carinici biti poslati na jednom od graničnih prelaza ili na oba, Prelaz 1 i Prelaz 31.