Zvaničnici Vlade Kosova ponovili su svoju opredjeljenost za ponovno profunkcionisanje graničnih prelaza na sjeveru Kosova.

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Bajram Rexhepi je kazao za radio „Slobodna Evropa“ da su najave premijera Kosova Hashima Thaçija o profunkcionisanju graničnih prelaza na sjeveru zemlje realne, uprkos protivljenjima koje izražavaju zvanični Beograd i Srbi koji žive na sjeveru Kosova.

„Normalno mi smo opredjeljeni da u koordinaciji sa KFOR-om i EULEX-om obavimo taj posao. Tako da mi od Srbije ne očekujemo drugi odgovor, ali oni se ne mogu mešati u unutrašnje poslove Kosova. Mi imamo kapacitete. I još jednom kažem da ćemo u koordininaciji sa KFOR-om i EULEX-om obaviti taj posao“, poručio je Rexhepi.

Inače, zvaničnici Evropske unije su poručili visokim zvaničnicima kosovskih institucija da ne poduzimaju, kako su se izrazili, jednostrane poteze na sjeveru Kosova.

No,ministar Rexhepi je ponovio da kosovska vlada ima svoje prioritete.

„Izneo sam svoje mišljenje u vezi toga. Oni imaju druge prioritete. Dok mi imamo prioritet uspostavu vladavine reda i zakona“.

U međuvremenu, visoki zvaničnici kosovske vlade neprestano ponavljau stavove da se neće dozvoliti povratak na stanje od prije 25. jula ove godine.