Grčki ministar vanjskih poslova Stavros Lambridinis pozvao je na nastavak razgovora između Kosova i Srbije uz posredništvo Evropske unije. On je poslije sastanka sa premijerom Kosova Hashimom Thaçijem u četvrtak u Prištini kazao da je dijalog jedini evropski put za rješavanje pitanja između Prištine i Beograda, a ne nasilje i upotrijeba oružja.

Grčka je jedna od pet država Evropske unije koja nije priznala nezavisnost Kosova. Lambridinis je rekao da stav Grčke po pitanju priznavanja Kosova ostaje nepromjenjen, ali će Grčka podržati Kosovo u procesu približavanja Evropskoj uniji.
 
„Dijalog i kompromis su pozicije moje zemlje. Oružje, rat i podjela nisu odgovori. Ja sam takođe rekao i ovo nije samo moj stav, ovo ne govorim samo kao Grk već i kao Evropljanin, dijalog je način na koji možemo rješiti pitanja u regionu“, rekao je Lambridinis.

Dok je predsjednik kosovske vlade kazao da Priština poštuje stav grčkog naroda po pitanju Kosova, ali da će nastaviti da od Grčke zahtjeva priznavanje nezavisnosti.

Najbitnije prema Thaçijevoj ocijeni je podrška Grčke na putu ka evropskoj perspektivi regiona. Govoreći o situaciji na sjeveru Kosova, Thaçi je istakao da se „paralelne strukture“ moraju suočiti sa pravdom.

„Niko neće moći da spriječi naše angažovanje za uspostavljanjem reda i zakona sa našim policijskim i carinskim sistemom. Kriminalne strukture ne mogu da izazivaju policijske snage Kosova, KFOR-a koje imaju podršku Sjedinjenih američkih država“, zaključio je Thaçi.