Nedavni nemiri na sjeveru Kosova ukazuju na neophodnost i daljeg prisustva NATO i partnera u regionu, izjavio je danas u Prištini predsjedavajući Vojnog komiteta Alijanse, italijanski admiral Giampaolo Di Paola.

"Nedavno nasilje potvđuje potrebu da NATO i partneri ostanu prisutni u regionu", rekao je Di Paola, koji je predvodio delegacije Vojnog komiteta NATO u posjeti Prištini.

Di Paola je, kako se navodi u saopštenju Kfora, istakao da će NATO i partneri Alijanse ostati posvećeni regionu.

On je naveo da je potrebna dalja saradnja svih činilaca na terenu i da su nedavni nemiri na sjeveru Kosova pokazali "jasnu potrebu za saradnjom među svim činiocima kako bi se garantovala mirna i stabilna situacija, kao i sloboda kretanja svom stanovništvu Kosova".

"Neophodno je da informišemo jedni druge i da bolje koordinišemo sve akcije koje će imati uticaja na bezbjednosnu situaciju", dodao je italijanski amdmiral.

Kako je preneo "Glas Amerike, predstavnici vojnog komiteta NATO su poručili da je Kfor na Kosovu zadužen da osigura bezbjednost i da je sada krajnje vrijeme da se započne politički proces i da je dijalog Beograda i Prištine pravi put.

Poslije razgovora s predstavnicima kosovskih institucija i Eulexa, Vojni komitet NATO zaključio je da se, zahvaljujući akciji Kfora i Eulexa, situacija na sjeveru Kosova kreće u pravom smjeru, ali da je još delikatna.

Vođa NATO delegacije admiral Di Paola rekao je da je sjever poseban slučaj i da taj dio Kosova mora da bude tretiran sa posebnom pažnjom.

"Kfor je zadužen za bezbjednost. Politički proces koji mora da popravi situaciju nije odgovornost Kfora. To je odgovornost legitimnih vlasti, obje strane i međunarodne zajednice, a prije svega Eulexa", kazao je Di Paola.

On je naglasio da je dijalog Beograda i Prištine, koji se održava pod pokroviteljstvom EU, od suštinskog značaja i poručio da je to pravi put kojim treba ići.

Delegaciju Vojnog komiteta NATO dočekao je komandant Kfora Erhard Bühler kome je ovo posljednji radni dan na tom mjestu. Biler će sutra predati dužnost komandanta Kfora njegovom sunarodniku generalu Erhardu Drevsu.

Kosovski premijer Hashim Thaçi preneo je ranije u toku dana članovima Vojnog komiteta NATO da je Kosovo posvećeno tome da bude važan faktor mira i bezbjednosti u regionu, ali i da je sjever Kosova "crna rupa" regiona i Evrope.

Predstavnici Vojnog komiteta NATO sreli su se danas u Prištini sa Thaçijem i ministrom za bezbjednost Agimom Çekuom, koji su ih izvjestili o trenutnoj bezbjednosnoj situaciji na Kosovu i o tome kako njihova vlada upravlja situacijom.

Prisutni su bili i regionalni predstavnik UNMIK-a za Mitrovicu, načelnik Eulexa Xavier de marnhac i načelnik Međunarodne civilne kancelarije Pieter Feith, koji su iznjeli njihovo viđenje situacije, dodaje se u saopštenju Kfora.