Skupština Opštine Prizren, danas je izašla sa političkom deklaracijom protiv projekt-zakona o historijskom centru Prizrena.

Član Skupštine, Fatmir Memaj, u ime svih odborničkih grupa, pročitao je deklaraciju kojom se zahtjeva od zastupniika Skupštine Kosova da ne glasaju ovaj zakon. On je analizirajući projekt-zakon o historijskom centru Prizrena i uzimajuči u obzir historijsku prošlost u smislu međuetničke, vjerske i kulturne tolerancije, sa ciljem ohrabrivanja i nastavljanja ove tolerancije te uzimajući u obzir zabrinutost građana, civilnog društva i svih drugih zainteresiranih strana.U deklaraciji se između ostalog ističe:

 “Tražimo od zastupnika Skupštine Kosova da ovaj nacrt-zakon sa predstavljenom sadržinom ne usvoje. Zahtjevamo, također, izmjenu ovog nacrt-zakona te otvaranje šire javne debate javnog mjennja grada Prizrena. Tražimo da se crkve ne tretiraju privilegovanije u odnosu na ostale vjerske zajednice, nego da budu posmatrane u istu ravan sa ulogom ostalih vjerskih zajednica. Smatramo da i sa pravnog aspekta ovaj nacrt-zakon treba da bude jasniji i potpuniji, i sa aspekta kulturnog nasljeđa i razvoja turizma”.

Na skupu u Skupštini grada Prizrena, na kojoj su bili prisutni Nait Hasani, Liburn Aliu te još nekoliko zastupnika Skupštine Republike Kosova, odbornici Skupstine opštine Prizrena jednoglasno su odbili predloženi nacrt-zakon.

Na početku debate, jedini je ocjenio nacrt-zakon o historijskom centru Prizrena, direktor uprave Urbanizma i prostornog planiranja, Sadik Paçarizi, koji je kazao da nacrt-zakon reguliše odbranu kulturnog nasljeđa i takva je praksa u svim razvijenim zemljama.

Afrim Avdaj, sef odborničke grupe PDK-a, Besnik Krasniqi, Hajrim Qengaj, Masar Shala, Naser Berisha, i svi odbornici PDK-a, usprotivili su se zbog nekih čkanova ovog zakona, koji kako su istakli, favorizuju srpsku pravoslavnu crkvu.

Sličnog je stava i Haziz Hodaj, član Skupštine iz redova LDK-a, koji je izjavio da ovaj zakon pretvara Prizren u centar straha.

Aktivisti Pokreta "Vetëvendosje" su se danas prije održavanja debate okupili ispred glavne kapije Skupštine opštine Prizren, i tako izrazili nezadovoljstvo oko prijedloga zakona o historijskom centru grada Prizrena. U saopštenju "Vetëvendosja" stoji da je Policija pokušala da razdvoji aktiviste i tim povodom uhapsila njihove aktiviste: Kushtrima Dakaja, Edija Kabashija i Jasera Ymerija.

Ispred demontranata su bile i snage specijalne policije koji su blokirali ulaz.