Hashim Thaçi, premijer Kosova se dva puta rukovao sa predsjednikom Srbije Borisom Tadićem. Ovo je otkriveno iz jedne depeše Wikileaksa. Prva stvar koja potvrđuje sastanak je dokumenat koji je poslat od strane misije SAD-a u UN, u januaru 2008. godine.

Tadašnji američki ambasador, Khalilizad objašnjava svoj susret s predsjednikom Srbije Borisom Tadićem, koji mu je govorio o sastanku s premijerom Thaçijem.

"Predsjednik Tadić je rekao da je Srbija predložila "vrlo jasan model substancionalne autonomije", toko sastanka Trojke o konačnom statusu. On je pozvao na dodatne razgovore, jer "nećemo odustati od Kosova". On je rekao da se sastao sa premiejrom Kosova Hashimom Thaçijem u New Yorku i da će se ponovo sastati s njim kako bi pokušali pronaći konačni kompromis o statusu, ali je prigovorio da novija historija Kosova i obećanja o nezavisnosti čine Albance nekooperativnim. On je rekao 'imamo lošu prošlost iz koje pokušavamo izići", ali je insistirao i doslovce rekao: "Ja nisam Slobodan Milosević".



Sljedeća depeša je poslata iz ambasade u Atini za Washinghton i potvrđuje sastanak Tadića sa Thaçijem iako je Thaçi u to vrijeme bio u opoziciji.

Dokument je poslan od strane ambasadora Charlesa Reisa, koji je izvijestio o posjeti srpskog predsjednika Tadić i crnogorskog Marovića Grčkoj.

Ambasador objašnjava kako je Tadić u početku odbio bilo kakav oblik nezavisnosti za Kosovo i pozvao na nastavak dijaloga između strana.

"U jednom pozitivnom razvoju, Tadić je kazao da je imao kratku raspravu sa liderom kosovskih Albanaca Hashimom Thaçijem na marginama sastanka Socijalističke Internacionale, a obojica su se složila da direktni kontakti između Beograda i kosovskih Albanaca bi bili od koristi", napisao je ambasador Reis.

VIDEO!