Generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen ocjenio je u razgovoru s predsjednicom Kosova Atifetom Jahjagom da podjela Kosova nije rješenje problema.


Generalni sekretar NATO-a je rekao da su predstavnici NATO-a bili uznemireni zbog napetosti na sjeveru Kosova tokom jula ove godine.

Rasmusen je kazao da je najznačajnije pronaći održivo rješenje problema i ponovio da podjela Kosova nije rešenje. On je istakao značaj dijaloga između Kosova i Srbije o tehničkim pitanjima.

Generalni sekretar NATO-a je rekao da će NATO nastaviti da pomaže u podizanju kapaciteta bezbjednosnih snaga na Kosovu.

Predsednica Kosova, takođe, smatra da podjela Kosova nije rješenje i da Kosovo i Srbija treba da ostvaruju budućnost u EU kao dvije države.

Jahjaga je ocjenila da su međunarodne mirovne snage na Kosovu dale izuzetan doprinos u očuvanju mira i stabilnosti. Ona je rekla da je akcija Policije Kosova na sjeveru zemlje bila u punoj saglasnosti sa Ustavom i zakonima Kosova.

Prema riječima predsjednice Kosova, kontrola granice između Kosova i Srbije, kako bi se spriječili ilegalni prelasci i ilegalna trgovina, dokazuje opredjeljenje Kosova da kontroliše teritorijalni integritet i suverenitet zemlje.