Tokom posljednje runde razgovora u Briselu dogovorili smo se o uzajamnom priznavanju carinskih pečata. Takođe, tu je priznanje carinskih pečata Republike Kosovo koji su korišćeni na Kosovu nakon proglašenja nezavisnosti, uz imenovanje kosovskog pečata koje je predložila Srbija - kaže za beogradski “Blic” Edita Tahiri, šef pregovaračkog tima Prištine, na pitanje šta je zaista dogovoreno oko carina između Beograda i Prištine.

Da li ima imate neki dokaz za tvrdnju da je Srbija prihvatila pečate Republike Kosovo?

- Možete da tražite od vašeg pregovarača g. Stefanovića da vam da tekst sporazuma i vidjećete. Ja ću našim medijima predstaviti tekst, a čekamo zvanično pismo od g. Kupera sa zvaničnim tekstom.

Šta će dogovor o pečatima promeniti?

- Sporazum će biti primenjen u skladu sa pravilima CEFTA. Što se tiče Vlade Kosova, na prelazima 1 i 31 imaće svoje predstavnike. Kada obje strane budu spremne počeće implementacija sporazuma, a okvirno je dogovoreno da to bude 10. septembra.

O kakvom roku govorite?

- U Briselu je dogovoreno da se okvirno do 10. septembra primjeni sporazum o slobodnoj trgovini.

Ko će kontrolisati robu i vozila na prelazima?

- Institucije Vlade Kosova, policija i carina. Naravno, sarađivaćemo sa međunarodnim snagama Kforom i Euleksom.
 
Kako komentarišete izjave srpskih zvaničnika da je postignut dogovor samo o pečatu i da je on statusno neutralan?

- Od prvog sastanka smo tražili da Srbija prizna postojeće pečate na kojima je pisalo Carina Kosovo. Stefanović je nudio druge opcije poput Eulex pečata. To za nas nije bilo prihvatljivo. Mislim da se g. Stefanović plaši da javnosti u Srbiji kaže istinu.