Situacija na sjeveru Kosova ostaje osjetljiva, a mogućnost za nasilje visoka, izjavio je u utorak odlazeći komandant snaga KFOR-a Erhard Bühler na konferenciji za novinare.

Bühler je naglasio da su zvanični Beograd i predstavnici Srba sa sjevera strukture koje su, kako je rekao, nelegalne ali ne i kriminogene i imaju veliki interes da se bore protiv organizovanog kriminala na tom dijelu Kosova.

"Ne vidim nikakvu političku podršku Srbije tim kriminalnim strukturama. Mislim da je upravo suprotno. Srbija i njeni predstavnici, kako sam pomenuo više puta, imaju veliki interes da se bore protiv organizovanog kriminala", rekao je Bühler.

Prema njegovim riječima, stanovništvo na sjeveru Kosova je zastrašeno i treba ga prigrliti i objasniti mu da su i oni građani Kosova.

"Trebalo bi da im kažemo da prištinske institucije i međunarodne organizacije žele da dopru do njih i uvjere se da razumeju da su i oni građani Kosova. Takođe želimo da im objasnimo da su akcije na sjeveru uperene protiv kriminala a ne protiv njih", rekao je Bühler.

Na funkciji će ga zamjeniti Nijemac Erhard Drevs.