Momčilo Perišić, bivši načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije, osuđen je na jedinstvenu kaznu od 27 godina zatvora za pomaganje zločina nad civilima u Sarajevu, te zločina u Srebrenici i raketiranje Zagreba.

Perišić je osuđen jer je Vojsci Republike Srpske (VRS) pružao pomoć u artiljerijskim i snajperskim napadima na civile u Sarajevu 1992.-1995. tako što ih je snadbijevao velikom količinom oružja, te im davao plate i beneficije.

Jedna od tačaka optužnice teretila je Perišića da je podržavao ubistva, nehumana djela i istrebeljenja koje su pripadnici VRS počinili u Srebrenici.

Osuđen je i za raketiranje Zagreba u kojem je u maju 1995. poginulo sedam, a ranjene su 194 osoba.

Haški tribunal Perišića je oslobodio odgovornosti za zločin istrebljenja u Srebrenici.

Momčilo Perišić rođen je 22. maja 1944. godine u selu Koštunići u Srbiji. Bio je jedan od glavnih Miloševićevih saradnika koji je bio na čelu Vojske Jugoslavije od 1993. do 1998. godine i jedna od najvažnijih osoba u SR Jugoslaviji koje su provodile državnu politiku potpore snagama bosanskih i hrvatskih Srba iako je znao kakve su im namjere prema nesrpskom stanovništvu u BiH i Hrvatskoj.

Tužitelji koji su ga opisali kao "ratnika iz sjene" koji se skrivao iza tvrdnji službenog Beograda da SRJ nije sudjelovala u sukobu. Tribunal u Hagu je 2005. godine podigao optužnicu protiv Perišića. Suđenje je počelo 2. oktobra 2008. godine, a taj period je proveo na slobodi.