Potpredsjednik Vlade Kosova Slobodan Petrović ocijenio je juče da na sjeveru Kosova, gdje većinom žive Srbi, još nema raspoloženja da se prihvati projekat lokalne samouprave koji predlažu kosovske vlasti. Prema njegovim riječima, ekstremisti čine sve protiv oživljavanja tog projekta.

"Uprkos činjenici da je naš projekat za lokalnu samoupravu izuzetno dobar, lokalna zajednica još nije ubjeđena i spremna da ga primi i aktivno učestvuje u njegovoj realizaciji. Pored ovog, ima i ekstremističkih grupa koje čine sve da se taj projekat ne sprovede", kazao je Petrović na međunarodnoj konferenciji o lokalnoj samoupravi, koja je pod njegovim pokroviteljstvom održana u ponedjeljak u Prištini.

Ministar je dodao da, uprkos tome, vlada i dalje ima prioritet da okonča proces decentralizacije i formira novu opštinu Sjeverna Mitrovica.

Dok je šef Međunarodne civilne kancelarije Pither Feith kazao da je u najvećem djelu na Kosovu decentralizacija uspješno obavljena i istakao da mogućnost osnivanja nove opštine Sjeverna Mitrovica ne smije biti izgubljena.

Na godišnjoj konferenciji o lokalnoj samoupravi Feith je rekao da bi Vlada Kosova, nakon akcije od 25. jula trebala da ubjedi stanovnike juga i sjevera Mitrovice o neophodnosti decentralizacije.