Šefica prištinskog tima u dijalogu sa Beogradom Edita Tahiri je, za razliku od ministarke Mimoze Kusari-Lila, govoreći o sporazumu sa Beogradom o carinskim pečatima, koja je rekla da to ne znači momentalno skidanje recipročnih mjera, najavila da će dogovor za carinske pečate početi da se primenjuje za njedelju dana.

Ona je u subotu branila postignuti sporazum u Briselu dan ranije, ocijenivši da je za Kosovo značajno što će uskoro biti reguliana slobodna trgovina između dveju država. Ona je demantovala različite izjave da je Kosovo popustilo u ovim razgovorima, jer pečat  koji je Srbija priznala je pečat koji se koristi od proglašenja nezavisnosti Kosova.

„Od 2008. godine na cjeloj teritoriji Kosova koristi se pečat „Carina Kosova“ i to su Stefanović i srpska strana znali. Oni su znali i mi smo kazali da te pečate poznaje i Evropska unija, i ako se neko složio sa kompromisom to je bila Srbija“, kazala je Tahirijeva, prenosi list „Zeri“.

"Ovim sporazumom svaka zemlja je preuzela obavezu implementacije sporazuma. Imamo obaveze prema CEFTA, a to je i ustavna obaveza, da za veoma kratko vrijeme, možda za 10 dana, odnosno do 10. septembra, odredimo operativne uslove za početak slobodne trgovine između Kosova i Srbija ", rekla je Tahiri na konferenicji za novinare na prištinskom aerodromu po povratku iz Brisela.

Ona je, takođe obećala da će na carinskim prelazima na sjeveru ubrzo profunkcionisati administracija Republike Kosova. Kada je riječ o postignutom dogovoru o katastarskim registrima, Tahirijeva je kazala da ovaj sporazum obavezuje Srbiju da vrati Kosovou sva dokumenta koja manjakju 12 godina.