Razgovori sa Srbijom su nametnuti Rezolucijom Generalne Skupštine Ujedinjenih nacija prošle godine i sada je, na jedan odnosno drugi način tom rezolucijom zadužena  Evropska unija da bude sponzor tim razgovorima, izjavio je predsjednik Skupštine Kosova Jakup Krasniqi.

On je u intervjuu za radio „Slobodna Evropa“ kazao da srpska strana nije dovoljno spremna za te razgovore kako bi ih uspješno završila, jer su joj više nametnuti kako bi poboljšala odnose sa Briselom.

„To nas navodi na sumnju da, razgovori ne samo što će biti teški, već  da će se odužiti i da neće dati rezultate od kojih neće imati koristi građani Kosova i Srbije. Na kraju krajeva, ovi razgovori su od početka imali za cilj podizanje kvaliteta života građana obeju država, a to se još uvijek nije dogodilo“, kazao je šef kosovske zakonodavne vlasti.

Krasniqi je dodao da razgovori trebaju da se odvijaju kao između dvije države koje su jedna-drugu priznale, između dvije države koje nemaju svrhu i namjeru da se miješaju  u unutrašnje stvari jedni drugima ", a ako posmatramo zbivanja koja su se dogodila, ne samo nakon 25. jula, već i ranije, pokazaju koliko Srbija želi da se upliće u unutrašnje poslove Kosova.

„Kada razmislite o ovim okolnostima ocijenjujete da teški razgovori neće postići svoje ciljeve zbog kojih su i počeli“, zaključuje Krasniqi.