Član pokreta "Samoopredjeljenje" Xhelaj Shveclla pozvao na bojkot srpske robe dok Beograd ne prizna Kosovo. Pokret smatra da je dogovorom o carinskim pečatima "zapečaćeno" povlačenje Hashima Thaçija sa sjevera Kosova.

Dogovorom o carinskim pečatima kosovske institucije su ozvaničile povlačenje sa sjevera Kosova i vraćanje na stanje od prije 25. jula, kada su na punktovima na sjeveru bili samo redovni pripadnici kosovske policije, smatra opozicioni pokret "Samoopredjeljenje".

Na konferenciji za novinare u Prištini, predstavnici "Samoopredjeljenja" istakli su da je dogovorom "zapečaćeno" povlačenje kosovkog premijera Hashima Thaçija sa sjevera Kosova.

Član tog pokreta Xhelal Shveclla pozvao je na bojkot srpske robe na Kosovu - dok Beograd, kako je kazao, ne prizna nezavisno Kosovo.

"Bojkot srpske robe treba da bude povezan sa priznavanjem nezavisnosti Kosova od Srbije, izvinjenjem i i plaćanjem ratne štete, zatim povratkom tela nestalih, krivičnim gonjenjem hiljada kriminalaca... a ne sa priznavanjem nekih pečata na kojima ne piše Republika Kosovo", rekao je on.

Shveclla smatra da je nastavak dijaloga sa Beogradom nelogičan i štetan kada su na Kosovu, kako je naveo, ojačane paralelne strukture, kada kosovske policajce napadaju i ubijaju i kada predsjednik Srbije odbija da ukine paralelne strukture nakon zahtjeva nemačke kancelarke Angele Merkel.

Predstavnici "Samoopredjeljenja" su preneli i da je njihovim aktivistima, koji su uhapšeni kad su tokom protesta zbog dogovora o pečatima gađali automobil Edite Tahiri paradajzom, policija odredila pritvor od dva dana, a da će poslije biti predati sudskim organima na dalji postupak.