U Prištini danas počinje druga dvodnevna "Međunarodna konferencija o lokalnoj samoupravi", pod pokroviteljstvom Ministarstva za administraciju lokalne samouprave Kosova.

U saopštenju dostavljenom medijima navedeno je da je cilj konferencije predstavljanje napretka u reformi lokalne samouprave na Kosovu i razmjena iskustava zemalja regiona i Evrope.

„Proces reforme lokalne samouprave i decentralizacije i dalje je jedno od prioritetnih pitanja u institucijama Republike Kosova. Potreba da se sarađuje sa zemljama u regionu prema jačanju lokalne samouprave i razmjene iskustava sada je neophodna i od važnog značaja za Kosovo“, piše u saopštenju.
 
Učesnici ove konferencije će biti ministri evropskih zemalja i regiona, iz Albanije  Ferdinand Pone - zamjenik ministra unutrašnjih poslova, iz Hrvatske Davorin Mlakar - ministar javne uprave, iz Makedonija Nevzat Bejta - ministar Ministarstva za lokalnu samoupravu, iz Slovenije Bojan Suvorov - ministar za javnu upravu, iz Crne Gore  Mladen Jovović - zamjenik ministra unutrašnjih poslova, iz Turske  Yavuz Selim Kosger - generalni direktor Direkcije za lokalnu upravu, Ministarstva unutrašnjih poslova Turske.
 
Na Međunarodnoj konferenciji o lokalnoj samoupravi neće biti predstavnika iz Srbije.

Prva Međunarodna konferencija o lokalnoj samoupravi organizovana je u maju 2010. godine.