"Koha Ditore" piše da dogovor Beograda i Prištine o uzajamnom priznavanju carinskih pečata ne znači početak slobodnog protoka robe.  List navodi da će problem predstavljati prateća dokumentacija o poreklu robe, na kojoj će, kako tvrdi list, biti oznaka "Republika Kosovo".

Prateća dokumenata o robi sa Kosova sadrži simbole državnosti, među kojima je i sertifikat o poreklu robe na kojem piše "Republika Kosovo", kao i potvrde o izvozu i druge isprave izdate od kosovskih institucija.
 
Šef pregovaračkog tima Beograda Borislav Stefanović ranije je istakao da su i carinski pečat i carinska dokumentacija statusno neutralni.

"Vodili smo teške razgovore i o pratećoj carinskoj dokumentaciji - carinskoj deklaraciji i fitosanitarnom dokumentu. Prateća carinska dokumentacija će biti statusno neutralna", rekao je on.

U kosovskoj vladi, dva dana nakon dogovora o carinskim pečatima, ukazuju da će insistirati da Srbija prihvati robu porijeklom sa Kosova i dokumenta sa elementima državavnosti.

Ministarka trgovine i industrije Mimoza Kusari-Lila je upozorila da će za robu iz Srbije na Kosovu biti primenjena odredba o reciprocitetu onako kako bude vlast u Beogradu postupala prema kosovskoj robi.

Kusari-Lila je precizirala da će reciprocitet biti primenjivan ne samo za carinske pečate, već i u drugim slučajevima, ukoliko se pojave prepreke u slobodnoj trgovini, bilo sa Srbijom ili nekom drugom zemljom.

Šefica prištinskog tima u dijalogu sa Beogradom Edita Tahiri je, za razliku od ministarke, najavila da će dogovor za carinske pečate početi da se primenjuje za nedjelju dana.

"Ovim sporazumom svaka zemlja je preuzela obavezu implementacije sporazuma. Imamo obaveze prema CEFTA, a to je i ustavna obaveza, da za veoma kratko vrijeme, možda za 10 dana, odnosno do 10. septembra, odredimo operativne uslove za početak slobodne trgovine između Kosova i Srbija ", rekla je Tahiri na konferenicji za novinare na prištinskom aerodromu po povratku iz Brisela .

Tahiri je najavila da će carinska služba Kosova uskoro početi da funkcioniše na punktovima kod Jarinja i Brnjaka na sjeveru Kosova i da će njima upravljati kosovske vlasti.